whatsapp
bel ons

Afvallen én een strakker lijf krijgen.

 

Veel mensen vragen ons hoe ze het beste kunnen afvallen maar ook een strak lichaam kunnen krijgen. Ons antwoord is altijd eenvoudig: "Afvallen doe je in de keuken en een strakker lichaam krijg je door regelmatig te sporten. Wil je het allebei dan moet je het allebei optimaal uitvoeren". Hieronder een uitleg hoe je beide kunt realiseren.

 

Als het over voeding gaat zijn er wel duizend-en-één adviezen. Google even 'voeding' of 'afvallen' en je wordt overladen met allerlei goedbedoelde goeroe-adviezen. Er is maar 1 advies waar iedereen het over eens is en dat is: Wil je afvallen dan moet je in een "tekort" eten. Wat dit betekent leggen we hieronder uit.

 

Als je vet kwijt wilt raken zal je onder je dagelijkse behoefte aan calorieën moeten eten. Belangrijk is wel dat je ook niet TE WEINIG eet. Vel mensen zeggen: Ik eet heel gezond en zeker niet veel". Dit kan meteen de reden zijn waarom iemand niet afvalt. Door te weinig te eten gaat je lichaam in een soort 'slaapstand'. Je krijgt te weinig calorieën binnen om te kunnen voldoen aan je behoeft. Even een stukje theorie: Iedereen heeft een zogenaamde 'rustmetabolisme'. Dit is de behoefte aan energie (lees: calorieën) die jij nodig hebt als je de hele dag op bed zou liggen. Deze calorieën heb je nodig om alleen al je organen te laten functioneren. Je rustmetabolisme is belangrijk om te weten omdat je je kunt voorstellen dat als je minder eet aan calorieën dan je rustmetabolisme, je lichaam dus te weinig binnen krijgt om jou in leven te houden. Je rustmetabolisme is onder andere te meten op een professionele weegschaal. Bij Balanss kan je dit laten meten.

 

Wanneer je weet wat jouw lichaam aan calorieën nodig heeft in rust, kan je aan de hand van je dagelijkse activiteiten berekenen hoeveel calorieën je nodig hebt in actie.

 

Wanneer je berekend hebt wat je dagelijkse behoefte aan calorieën is, en stel dat is 1800 kcal, pas dan weet je dat je minder dan 1800 kcal moet eten om af te vallen. Maar hoeveel minder? Zoveel minder dat je geen honger hebt en nooit zó weinig dat je onder je rustmetabolisme komt. Dat zal dan ergens rond de 1600 kcal zijn. Een dagelijks tekort van 200 kcal.

 

Ofschoon ieder lichaam anders is, (en als echt wilt afvallen zal je dit precies moeten berekenen) zijn er globale richtlijnen dat een caloriebehoefte voor een man ligt tussen de 2200 en de 2400 per dag en voor een vrouw tussen de 1900 en de 2200 kcal. Stel je wilt afvallen. Je bent een vrouw, je traint 2x per week en je wilt vet verliezen. Je energiebehoefte is 1900 kcal per dag. Zou je nou 200 kcal per dag onder je behoefte gaan eten zul je verantwoord afvallen.

 

Hieronder een globale berekening:

  • 7 dagen per week x 1900 kcal = 13.300 kcal
  • Minder eten per dag (7x 300 kcal) = 2100 kcal
  • 2x trainen per week (2x400 kcal) = 800 kcal
  • Weektotaal = 10.700 kcal
  • Dagtotaal (10.700 delen door 7 dagen) = 1528 kcal
  • Dagelijkse NEGATIEVE ENERGIEBALANSS = 370 kcal

 

Als je bedenkt dat 1 kilo opgeslagen lichaamsvet 7000 kcal is, betekent dat (7000 delen door 370) dat je in 18 dagen een kilo vet kan verliezen.

 

Weinig? Nou dat valt erg mee. Niet alleen je vetpercentage neemt af maar ook je omvang, je intracellulair vocht en ander weefsel. Dit betekent dat je qua gewicht waarschijnlijk wel het dubbele zult afvallen. Op deze manier zal je circa een kilo in de week afvallen (waarvan circa 50% lichaamsvet).

 

Dan nog even over het trainen. Zoals gezegd "afvallen gebeurt in de keuken en een strakker lichaam krijg je door te trainen". Strakker én fitter lichaam is een betere omschrijving. Door krachttraining zal je sterkere spieren krijgen en dus spiermassa opbouwen. Doordat je vet verliest en spiermassa opbouwt, zal je een strakker lichaam krijgen zonder dat je een bodybuilder wordt. Krachttraining heeft als voordeel op cardio training dat je naverbranding vele malen langer is en waardoor je dus meer vet zal verbranden. Bij Balanss kan je de juiste trainingen volgen.

 

Conclusie en onthouden: Wil je afvallen dan zal je een negatieve energiebalans moeten realiseren, wil je strakker worden dan zal je moeten gaan krachttrainen. Wil je het allebei dan zal je ook beide moeten doen. Makkelijker kunnen we het niet maken. Laat onze trainers jou helpen om je doelen te bereiken.

 

Heb je direct hulp nodig? Stuur mij dan een mailtje (hella@balanss.nl)

 

Tot snel, bij Balanss!

 

Sportieve groet,

 

Hella

Wil jij informatie over voeding of begeleiding?